Mr.KUMPİR TÜRKİYE'NİN BAŞARILI GİRİŞİMCİSİ

Merhaba Arkadaşlar,

Güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle, başarılı insanların öykülerini sizler için toparlıyorum. Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz. Azm eden kişiler deneyimlerini paraya çevirmeyi biliyor.

İşte size Mr. Kumpir'in başarı öyküsü, kendisinin web sayfası da var.
http://www.mrkumpir.com/

Keyifle okuyun. (Bu arada öğrencilik yıllarımda kumpircide çalışmıştım. İyi kumpir yaparım.)


Türkiye'den Dünya'ya Uzanan Bir Girişimcilik Öyküsü Erzurum doğumlu Halit Kesemen, 1994 yılında bir arkadaşının, "Bir dükkân tut, salata, sandeviç, kumpir satarsın" sözüne kadar kumpirin ne olduğunu bilmezken bir süre çıraklık yaptıktan sonra bir ekip kurarak ilk dükkanını İstanbul'da açar. Kısa zamanda Bayrampaşa'da 2 kumpir dükkânı daha açan ve bu gelişim ivmesini alışveriş merkezleri ile sürdüren Kesemen, 12 yıl boyunca işi büyütmüştürki, 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye'de de patlamaların yaşanması, terör tehdidinin tedirgin ettiği metropol insanının kapalı mekanlara ilgisinin azalması üzerine işletmelerini devretmek zorunda kalır.

Yeni ufuklara yelken açma girişimi Kaliforniya'da yaşayan Türkler'in ilk ve en büyük haber portalı olan Turkla.com sayesinde gerçekleşir.Bir ilanla gelen başarı Turkla.com adresinde Kesemen: "Türkiye'de yıllardır kumpir üzerine işletmelerim oldu ve bu işletmelerde temiz, hijyenik ve lezzetli kumpirler sundum. Türkiye'nin en iyisiyim diyebilirim. Beni davet edin, size kumpirin nasıl yapılacağı üzerine dersler vereyim" yazınca bir hafta içinde sadece Amerika'dan değil, dünyanın farklı yerlerinden onlarca kisiden davet alır.

İşin ciddiyetini kavrayan Kesemen "kurumsallaşma" çalışmalarını kendi çapında hızla başlatır. O artık MR. Kumpir Daha önce hiç yurtdışına çıkmamış olan Kesemen, bu davetler sayesinde ilk kez Amerika'ya gelir ve 4 ayrı yerde eğitim verir. Daha sonra Türkiye'ye geri dönen Halit Kesemen, "Yurtdışında kumpire talep çok. Ama kimse kumpiri tanıtmıyor" diyerek harekete geçer. İlk iş olarak 15 yaşındaki bir gence 100 Turkcell kontör karşılığında basit bir web sayfası hazırlatır. Web sayfası ile dünyaya açılan Kesemen'e Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya gibi Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkelerinden, son olarak Malezya, Tayland ve Körfez ülkelerinden teklifler gelmeye başlar.

İlk ABD gezisinde siyahi bir Amerikalı'nın kendisine "Mr. Kumpir" diye hitap ettiğini belirten Kesemen, o günden sonra bu ismin kendisiyle özdeşleştiğini ifade ediyor.Şu an Türkiye'de kumpir fırını yapan bir firmanın mümessilliğını yapıyor ve.Mr. Kumpir adıyla ABD'den Almanya ve Fransa'ya, Malezya'dan Tayland'a kadar kumpir zincirleri kuran Kesemen, kimi ülkelerde girişimcilere franchise veriyor, kimi yerlerde ise sadece kumpiri ve sistemini öğretiyor.

Bugüne kadar 14 ülkede 22 kumpir mağazasının kurulması için danışmanlık hizmeti veren Kesemen'in Almanya'da 2, Hollanda'da 1, İsviçre'de 1, Yunanistan'da 1, Belarus'da 1, Suudi Arabistan'da 1, Danimarka'da 1, franchise'ı bulunuyor.Turkiye ve bircok ülke de zincir marketleri olan Carrefour merkezinin tercihi ise Mr. Kumpir oluyor ve yapılan anlasma ile 40 'a yakın Carrefour magazasına Mr. Kumpir konseptleri kurlumu için anlaşma yapıyor. Türkiye'de de 8 franchise mağaza ile kitleleri kumpirin dayanılmaz tadıyla buluşturan Kesemen, sonunda Paris'te Ricky Martin'e bile kumpir yedirmeyi başarıyor.

Mr. Kumpir'in ünü ABD ve Avrupa derken Uzakdoğu'ya kadar uzanıyor. Kesemen, Halit Kesemen'e son olarak Mısır, İngiltere, Kosova, Kanada, Katar, Kuveyt, İran ve davet gelmiş. İran'da ABD karşıtlığı nedeniyle Mr. Kumpir yerine başka bir isim arayışında olan Kesemen, Suudi Arabistan'da kraliyete ait bir şirket ile başbayilik vermek için el sıkışmış. Mr. Kumpir özel üretilmiş karavanı içinde çalışan, araç arkasında istenilen yere taşınan Roll Room adını verdiği 15-30 metrekare büyülükte, tezgâh arkasında çalışan sabit işletmeler ve 50-70 metrekare büyüklükte, oturma bölümü olan, ürün gamı genişletilmiş restoranlar olan Rest konseptleri ile hizmet veriyor.

Halit Kesemen, "Öyle 80-100 bin dolarlar istemiyoruz. Gerçek maliyetleri yansıtıyoruz. Türkiye'de bayi sayımızı artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullanıyor. Bir bayinin yıllık cirosunun 300-350 bin euro ciro arasında değiştiğini belirten Kesemen, "Bunun günlük kâr marjı yüzde 70'tir" diyor.

0 Kişi Yorum Yaptı :

Hürriyet