Konut Kredisini Yeniden Yapılandırma

Düşen faiz oranları ve küresel kriz yeni bir finansman ürününü ortaya çıkardı. Artık refinansman yaparak mortgage kredilerinizi tekrardan daha düşük faiz oranıyla yapılandırabilir ve yüksek faiz oranıyla aldığınız kredileri düşük faiz oranıyla ödemeye devam edebilirsiniz. Konutkredileri.com ailesi olarak sizlere refinansman ile ilgili ipuçlarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları sunmak istiyoruz.


1) Ödemeniz gereken anaparayı hesaplayın:


Kredinizi öderken ödediğiniz anapara ve faiz ayrı ayrı hesaba katılır. Özellikle Türkiye’deki bankalar ilk aylarda daha yüksek faiz ödemesi talep ederler. Bir örnekle açıklamak gerekirse: aylık 2.000 TL kredi taksidi ödüyorsanız ilk ay 1.300 TL faiz, 700 TL anapara ödemesi gerçekleştiriyor olabilirsiniz. Bu yüzden kalan anapara tutarınızı öğrenmek için lütfen bankanıza danışın ve net olarak ne kadar anapara ödeyeceğiniz hakkında bilgi edinin.


2) Faiz oranınız nedir?


Eğer sabit faizli kredi aldıysanız, faiz oranınızı ve refinansman yaptığınızda yeni alacağınız kredinin faiz oranını hesaplamanız gerekmektedir. Bu faiz oranı refinansmanınız için kritik önem taşımaktadır.


3) Kredinizin vadesi nedir?


Kalan kredi borcunuzun vadesini öğrenip, yeni alacağınız kredi için strateji belirlemeniz sizin için önemlidir. Genellikle refinansman yapan müşteriler, kalan kredi borçlarını daha uzun vadeye yayarak risklerden ve ödeme güçlüklerinden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmaktadırlar.


4) Erken ödeme ücreti


Eğer kredi aldığınız banka ile yaptığınız mortgage sözleşmesinde erken ödendiği takdirde ödemeniz gereken bir miktar para(anapara haricinde) belirtilmiş ise refinansman yaparken bu parayı ödemeniz gerekmektedir. Hesaplamalarınıza bu tarz bir gideri dahil etmeyi unutmayınız.


5) Refinansman kredinizin masrafları


Refinansman mevcut kredinizin yeni bir kredi kullanılarak kapatılması demektir. Yeni kredi ise daha önceki kredinizin başlangıcında yaptığınız gibi dosya masrafı, işletim ücreti gibi bir takım masrafların tekrar doğmasına sebep olacaktır. Hesaplamalarınızda bu masrafları da ihmal etmezseniz doğru sonuca ulaşacaksınız.


Genel olarak refinansman hakkındaki bilgileri yukarıda verdik. Refinansmanı kredi kullandığınız bankadan yapabileceğiniz gibi, farklı bir bankadan da yapabilirsiniz. Özellikle zorlaşan ekonomik koşullardan sonra birçok banka kendi müşterileri için özel refinansman tekliflerinde bulunmaktadır. Tavsiyemiz refinansman için önce kredi kullandığınız banka ile görüşmenizdir. Bu sayede yeni oluşabilecek dosya masrafı ve ya expertiz ücreti gibi giderlerden muaf tutulabilirsiniz. Bunun yanı sıra başka bankaların da size özel teklifler sunması mümkün. Bu tekliflerdede kredi geçmişiniz ve mali siciliniz bankların refinansman için belirleyeceği faiz oranları ve masraflar için belirleyici olacaktır.


Posted in Etiketler: , |

0 Kişi Yorum Yaptı :

Hürriyet