Meditasyon İçin Mükemmel Teknik

Benim meditasyon uygulamalarında kullandığım teknik aşağıdadır arkadaşlar. Tabi ben bunu farklı yerlerden öğrenmiştim. Ama gayet güzel anlatan bu siteyi gördüğümde size de tavsiye edeyim dedim. Ayrıca meditasyonla ilgilenenler için konuyu geniş çapta inceleyebileceğiniz linklide koydum.
İyi denemeler.

Güzarman.


Ana-pana sati – Nefes Farkındalığı Uygulaması


Bu pek çok gelenekte rastladığımız klasik meditasyon uygulaması. Pali dilinde Ana nefes almak, Pana nefes vermek ve Sati ise farkındalık anlamına gelir.


Nefes farkındalığı meditasyonunun faydaları
Nefes fakındalığı meditasyonunda zihin ne kadar farklı yerlere gitmiş olsa da her seferinde tekrar tekrar nefese geri döneriz. Bunun pek çok faydası var. Faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlenmesi, beyin dokularının önemli miktarda gelişmesi, genç kalmak ve benzeri sayılabilir. Düzenli meditasyon yaptığınızda yaşantınızda olacak değişikliklerden bahsediyorum.


Aşama 0
1. aşamaya geçmeden evvel gerekli bazı hazırlıkları yapmamız gerek. Buna aşama 0 diyeceğiz. Bu aşama meditasyon oturuşundan başlayarak farkındalığı bedene taşıyarak oturuşun içinde olabildiğince yumuşamaktır.

Bu nefes çalışması değil. Nefesi hiçbir şekilde kontrol etmeden doğal akmasına izin veririz. Organik doğal nefesler alıp veririz. Nefesler burun tıkalı olmadığı sürece burundan. Nefes alışın sonunda nefesi boşaltmadan evvel kısa süreli bir beklemenin ve nefesi boşalttıktan sonra nefes almaya başlamadan evvel daha uzunca bir süre beklemenin olması gayet doğal. Nefesin doğal akmasına izin veriyoruz. Hiçbir şekilde nefesi tutmak veya kontrol etmek söz konusu değil.


Bedenin ve zihnin sakinleşmesine yardımcı olması için kimi zaman birkaç derin, uzun nefes alırız veya daha çok karın bölgesine doğru nefes alp veririz. Birkaç nefesten sonra nefesin kendi doğal ritmine geri dönmesine izin veririz.

Aşama 1 – Nefesi saymak
Bütün bedeni taradıktan sonra nefesin yarattığı fiziksel duygulara odaklanmaya başlayın. Bedene girip çıkan nefeslerin yarattığı hisleri özümsemeye başlayın. Duyguların sürekli değiştiğini fark edin.
Her nefes verişten sonra içinizden saymaya başlayın.


Nefes al – ver – 1
Nefes al – ver – 2
Nefes al – ver – 3
Nefes al – ver – 4
Nefes al – ver – 5


...10’a ulaşıncaya kadar sayın. 10’a geldikten tekrar başa dönün.
En az 5 dakika süreyle bu şekilde saymaya devam edin.

Zihin dağılıyorsa nefesin yarattığı fiziksel duygulara geri dönerek kaldığınız yerden saymaya devam edin.


Mümkün olduğunca sabırlı olmaya çalışın. Çok fazla düşüncenin ortaya çıkması çok normal. Hatta zaman zaman nefesi izlediğinizi bile tamamen unutabilirsiniz. Meditasyon esnasında zihnin dağılması çok doğal. Her seferinde sabırla ve nazikçe nefese geri dönmek ise meditasyon sanatı.

Aşama 2 – Nefesi saymak
İkinci aşamada yine 10’lu setler halinde nefesi saymaya devam ediyoruz. Ancak bu kez her nefes alıştan önce sayıyoruz. Zihin dağıldıktan sonra farkındalığınızı toplar toplamaz dikkati nazikçe nefeslere geri getirin.


Aşama 3 – Nefesi izlemek
Meditasyonun bu aşamasında nefesi saymayı bırakarak sadece nefesleri izleriz.
Nefesin yapısını fark edin. Süresi nasıl? Derin mi? Sığ mı? Nefesi nerede hissediyorsunuz?


Aşama 4 – Tek bir noktaya odaklanmak
Meditasyonun bu aşamasında tek noktalı konsantrasyon üzerinde çalışıyoruz. Dikkati nefesin yarattığı daha hassas duygulara yönlendirerek zihnin daha süptil algı seviyesine geçmesini sağlarız. Böylece zihin biraz daha sakinleşir.


Farkındalığınızın odak noktasını daraltmaya başlayın böylece nefesin burun deliklerinde yarattığı hislere daha çok odaklanabilirsiniz. Nefesin üst dudaktaki yarattığı hisleri de fark edebilirsiniz. Bu hisleri deneyimlemede zorluk yaşıyorsanız o zaman sadece nefesi bedende ilk hisettiğiniz yeri fark edin.

http://sudakayoga.es/Meditasyon

0 Kişi Yorum Yaptı :

Hürriyet