Faiz'lesek de mi Saklasak, Kar'lasak da mı Saklasak?

Vatandaşın birisi bir zata soruyordu. (Bu şapka işareti kaldırıldı kelimelerin okunuşu saçmaladı) Faiz helal mı haram mı, araştırmış bazı cevaplar bulmuş, tabi ki sorduğu zaat konuya ekonomiden girmiş sanki kendisi bu ülke şartlarrında yaşamıyor, köyde toprak ekip biçip bu sistemin bir parçası değilmiş gibi külliyen haram diyor.
Ben soran arkadaşın kendince bulduğu cevapları yazdım. Bana da mantıklı geldi. Zaten ezelinden beri sırf insanların sermayesini kendilerine toplayabilmek amacıyla (bazı ) islami kesim tarafından sömürüldüğünü düşünüyorum.
Sanki bu faizsiz kazanç vaadeten firmalar kendileri kapitalist sistemde iş yapmıyorlar mış gibi kar ortaklığı adı altında paraları  helal helal götürüyorlar.
Neyse arkadaşın bulduğu bazı cevapların yorumunu size bırakıyorum.

Güzarman

"Konu banka faizi. Kasım ayında Vatan Gazetesi'nde çıkan bir haberde faiz konusu işlenmişti. Mısır'da bulunan el-Ezher Üniversitesi'nin İslam dünyasında otorite olarak kabul edildiği yazıyordu. Bu üniversitenin radikal sayılabilecek bir karar aldığını ve günümüz şartlarında banka faizinin haram olmadığını açıkladığını yazmıştı. Bu konu hakkında İslam Bilimci Mehmet AYDIN, Diyanet İşleri Eski Başkanı Süleyman ATEŞ ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Zekeriya BEYAZ'ın görüşleri alınmış ve hepsi de el-Ezher Üniversitesi'nin kararıyla aynı fikirde olduklarını açıklamışlar.16 Aralıkta Sayın ATEŞ'in Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde aynı konu işlenmiş ve bir okurun sorusu üzerine Sayın ATEŞ şu cevabı yazmış: "Bankada biriktirdiğiniz paranın faizi, gelir payı sayılır. Haram olan faiz, fakire verilen ödünç paradan alınan gerçek faizdir. Banka fakir değildir, sizden aldığı para da borç değildir, kâr-kazanç sağlamak için almıştır. Aslında genelde bankayı kuranlar zengin insanlardır. Onlar sizin paranızdan kazanç sağlarken siz eğer herhangi bir fazlalık almazsanız, şu enflasyon karşısında paranızın aslı da küçülür, eriyip gider. Günün ekonomik şartlarını düşünmeden hemen haram damgasını yapıştırmak İslam'ın ruhuna ayıkırıdır. Bu nedenle paranın değer kaybını korumak da önem taşımaktadır."



Posted in Etiketler: , |

0 Kişi Yorum Yaptı :

Hürriyet